Kuchnia

Zdrowie

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców ?

Mycie warzyw i owoców w celu usunięcia pestycydów z powierzchni dzieli się na 3 etapy:

1 etap

kąpiel w wodzie o odczynie kwaśnym, która usuwa chorobotwórcze bakterie i grzyby. Roztwór przygotowujemy dodając na każdy litr wody pół szklanki octu. Może to być ocet jabłkowy bądź spirytusowy. Osobiście używam octu spirytusowego. Ocet jabłkowy z moich organicznych jabłek przeznaczam na inne cele. Zamiast octu można użyć kwasku cytrynowego 2 lub 3 łyżki na litr wody. W tym roztworze płuczemy warzywa i owoce ok 2/3 minut. W trakcie moczenia przemieszam kilka razy roztwór z zawartością.

2 etap

po wyciągnięciu z poprzedniej kąpieli płuczemy warzywa i owoce w roztworze o odczynie zasadowym, który ma usunąć pestycydy. W tym celu do wody dodajemy sodę oczyszczoną. Na 1 litr wody wsypujemy łyżkę sody. I podobnie jak z kwaśnym roztworem i w tym przypadku kąpiel ma trwać od 2 do 3 minut. Jeśli rośliny były pryskane na powierzchni roztworu można dojrzeć tęczową mgiełkę lub roztwór zrobi się mętnawy.

3 etap

po wykonaniu naszym warzywom i owocom kąpieli kwasowo-zasadowej płuczemy je obficie w czystej wodzie o obojętnym odczynie. Ja to robię pod bieżącą wodą z kranu.

Do takiej kąpieli używam dwóch wiaderek. Mogą być również jakieś szklane pojemniki. Potem zlewam roztwory do butelek i wykorzystuję kilkakrotnie. Sałaty takie jak roszponka czy rukola płuczę wkładając do wiaderek sitko, tak wygodniej je wyciągać. Warzyw i owoców, które obieram nie płuczę. Nie jest to jakaś czaso i pracochłonna operacja a jak wejdzie w nawyk będzie nieodczuwalna a pożytek dla zdrowia nieoceniony.

http://rytmynatury.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation