Kuchnia

sałatki

Sałatka z ryżem i kukurydzą

Składniki:

1 woreczek ryżu (125 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej
5-6 ogórków konserwowych
200 g szynki konserwowej
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki majonezu
3-4 łyżki wody z ogórków
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć woreczek z ryżem i przelać zimną wodą. Przesypać do miski i ostudzić.Do zimnego ryżu dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę i ogórki. Przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać dodać majonez, wodę z ogórków i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku.
Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków i schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation