Kuchnia

zupy

Zupa krem z buraka i jabłka | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

8 średnich buraków
1 litr domowego wywaru
2 łyżki octu balsamicznego
1 cebula
1-2 jabłka
1 łyżka świeżego tymianku
skórka utarta z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka koziego serka (opcjonalnie)
2 łyżki gęstego jogurtu
sól morska do smaku

Przygotowanie:

Najlepiej upiecz buraki w piekarniku zawinięte w folię aluminiową lub jak nie masz czasu to ugotuj obrane ze skórki w domowym wywarze. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Z jabłka pozbądź się gniazda nasiennego i potnij w równe kawałki. Dodaj do ugotowanych buraków w wywarze. Podgrzej. Dodaj świeży tymianek i skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Posmakuj i dopraw według uznania.

Serwuj z kremem z jogurtu i koziego serka udekorowane świeżym tymiankiem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation