Kuchnia

bez glutenu

Jedz kolorowo: Tortilla bezglutenowa
Składniki (na 6 sztuk, Ø ok. 20 cm):

¾ szkl. mąki kukurydzianej,
¾ szkl. mąki gryczanej,
3 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej,
½ szkl. gorącej wody,
½ łyżeczki soli,
1 czubata łyżka miękkiego masła,
mąka gryczana lub kukurydziana do posypania stolnicy.


Przygotowanie:

Mąki mieszamy, dodajemy sól i masło. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ma być ono sprężyste, więc w razie potrzeby można dodać trochę więcej wody. Przykrywamy i odstawiamy, żeby ciasto „odpoczęło” na ok. 20 minut. Po tym czasie formujemy małe kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placki. Stolnicę posypujemy mąką. Każdy placek smażymy z obu stron, na dobrze rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni, do momentu lekkiego przyrumienienia się. Tortillę można wypełnić dowolnym farszem, mięsem, warzywami, wędliną, serem żółtym. Co kto lubi. Gotowe, jeszcze ciepłe tortille, które czekają na "wypełnienie" warto przykryć ściereczką - ułatwia to późniejsze zwijanie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation