Święta i uroczystości

WIELKANOC

Barszcz biały na soku z kiszonych ogórków

Składniki
2 skrzydełka z kurczaka
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
1 kostka rosołowa
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
liść laurowy
majeranek, ok. 1 łyżka
4 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz, vegeta
Etapy przygotowania

Warzywa obraś, umyć, włożyć do garnka razem z mięsem, liściem laurowym, kostką rosołową, obraną cebulą i czosnkiem, zalać dwoma litrami wody,posolić, popieprzyć, wsypać trochę vegety. Gotować na średnim ogniu ok. 30-40 minut, dolewając wodę, aby płynu było ciągle tyle samo. Warzywa i mięso wyjąć z garnka. Do wywaru dolać sok z ogórków, zagotować. Barszcz zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, ponownie zagotować. Zabielić śmietaną uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkamki barszczu(ja zamiast śmietany do zabielania zup używam jogurtu naturalnego), doprawić majerankiem i ewentualnie przyprawami do smaku.Do barszczu można dodać pokrojoną marchewkę i mięso z wywaru. Jak to zwykle biały barszcz, podawać z jajkiem i kiełbasą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation