Kuchnia

deserki i koktajle

Naleśniki zapiekane z serem i owocami

SKŁADNIKI 3 PORCJE 7 NALEŚNIKÓW
1 i 1/2 szklanki pokrojonych brzoskwiń / śliwek / moreli
250 g serka śmietankowego / twarogowego / ricotty
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
2 łyżki masła + do posmarowania formy
NA WIERZCH:
200 g gęstej śmietany 18%
1 łyżka cukru
100 g borówki amerykańskiej / jeżyn / jagód / malin
opcjonalnie: listki mięty i syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE
Przygotować naleśniki wg PRZEPISU. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ser wymieszać z budyniem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Dodać owoce i jeszcze raz wymieszać.
Nadzienie rozłożyć po równo na każdego naleśnika (po ok. 2 łyżki nadzienia) i zawinąć w rulonik.
Formę żaroodporną posmarować masłem, ułożyć naleśniki, posmarować je miękkim masłem lub posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika na 17 minut. Następnie wylać na naleśniki śmietanę wymieszaną z cukrem, piec jeszcze przez ok. 5 minut.
Wyjąć z piekarnika, posypać owocami jagodowymi, udekorować listkami mięty i podawać z syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation