Kuchnia

KUCHNIA INDYJSKA

Pikantne curry z kurczakiem, ziemniakami i zielonym groszkiem

Na rozpoczęcie akcji indyjskiej Maggie postanowiliśmy przygotować curry z kurczakiem. Mój Połówek nie przepada za tą kuchnią, jednak to curry wyjątkowo mu posmakowało. Jeśli lubicie wyraziste w smaku i mocno pikantne dania, na pewno i Wam przypadnie ono do gustu.
Razem ze mną indyjskie curry przygotowali: Agata, Chantel, Maggie, Mirabelka i Bartoldzik.
PIKANTNE CURRY Z KURCZAKIEM I ZIELONYM GROSZKIEM (INDIE)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi STĄD]
350 g małych młodych ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżeczki czarnuszki
2 łyżeczki czarnej gorczycy
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki kurkumy
4 suszone chili
1,5 szklanki mrożonego groszku
3 średniej wielkości pomidory
3 piersi z kurczaka
sól do smaku
do podania- ryż
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w równą kostkę, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 3 minuty od zagotowania. Odcedzamy je. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy czarnuszkę i gorczycę, podgrzewamy na średnim ogniu, aż nasiona zaczną podskakiwać. Zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy 4-5 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kolendrę, kmin, pieprz, kurkumę i chili, smażmy 3-4 minuty. Wrzucamy ziemniaki, pomidory, smażymy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (około 10 minut). Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, groszek, całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec doprawiamy do smaku solą. Curry podajemy z ryżem.

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation