Kuchnia

Makarony

MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE |

na 2-3 porcje:

100 g makaronu ryżowego
1 mała cukinia okrągła
mała, biała część pora
kilka pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
drobno posiekana natka pietruszki lub kolendra
sól
oliwa
garść sezamu do podania
sos:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki wody
kilka kropel soku z cytryny lub limonki
łyżka brązowego cukru lub łyżeczka miodu
2 łyżki soku pomidorowego
pół łyżeczki słodkiej papryki
odrobina chili
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojony w pół – talarki por. Dusimy chwilę.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plastry cukinię i pomidorki. Smażymy wszystko razem, delikatnie solimy.
W miseczce mieszamy składniki na sos i zalewamy nim warzywa. Dusimy je w nim aż będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę i makaron.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy przez chwilę.
Podajemy posypane sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation