Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizo
Chorizo można obecnie kupić choćby w dyskontach, w całkiem przystępnej cenie. Jeśli go nie masz, wystarczy zwykła kiełbasa (polecamy jałowcową).

Składniki:

oliwa
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka kurkumy
500 g obranej dyni makaronowej
1 kalafior
1 łyżeczka chilli w proszku
4 gałązki tymianku
200 g kiełbasy chorizo
1 puszka (400 g) ciecierzycy
Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkurmę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na drobne kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut. Uwaga: do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka.

Autor: Tomek Woźniak
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation