Kuchnia

Kuchnia

2 szklanki mąki pszennej razowej
– 80 g masła
– łyżka smalczyku „Smakowita Pajda”
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 2- 3 łyżki lodowatej wody
– 1/4 łyżeczki soli

wypełnienie:
– 3 jajka
– 200 ml śmietany 12%
– 15 dkg startego, żółtego sera
– duża cebula
– 8-10 pieczarek
– nieduży brokuł
– pół puszki kukurydzy
– czerwona papryka
– łyżka smalczyku ” Smakowita Pajda” do smażenia
– sól, pieprz, ostra, sproszkowana papryka, szczypta startej gałki muszkatołowej, oregano, bazylia

Do miski z mąką wrzucić pokrojone w kostkę masło, dodać białka i żółtka, wodę, sól i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 20 minut do lodówki. W tym czasie brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na minutę, dwie do osolonego wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, przesmażyć na łyżce smalczyku „Smakowita Pajda”. Paprykę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z jajkami i startym, żółtym serem, połączyć z pokrojoną papryką, podsmażoną cebulką i pieczarkami. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wykleić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę. Nadmiar ciasta okroić nożem. Ponakłuwać ciasto widelcem i ponownie wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć ciasto i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, wypełnić masą jajeczną wymieszaną z warzywami, na wierzchu ułożyć różyczki brokuła i piec ok. dwadziescia minut -pół godziny. Kiedy jajka się zetną, tarta jest gotowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation