Kuchnia

Przepisy

Placki ziemniaczane na sposób szwajcarski - zobacz przepis na Smacznej Stronie Tesco

Składniki

250 g ziemniaków kremowych
50 g masła
100 g szynki
60 g sera Ementaler
2 pomidory
1/2 pęczka szczypiorku do dekoracji
1/4 pęczka natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Zagotuj osoloną wodę (ok. 1,5 l). Jak tylko zawrze, włóż tarte ziemniaki i gotuj przez 3-4 minuty. Nie przejmuj się tym, że woda bardzo zgęstnieje od skrobi. Następnie przecedź ziemniaki przez sitko i wyłóż do miski. Do ciepłych ziemniaków dodaj masło, przypraw solą i pieprzem oraz świeżo pociętą natką. Ziemniaki wymieszaj.

Na patelnię teflonową wyłóż płasko tarte ziemniaki i dociśnij łyżką. Brzegi również powinny być dociśnięte. Smaż placek ziemniaczany powoli; jak tylko się dobrze zrumieni pod spodem, przewróć na drugą stronę.

W tym czasie natnij pomidory na krzyż i zalej wrzątkiem. Jak tylko skóra się wywinie, wyjmij pomidory i schłódź pod zimną wodą. Obierz ze skóry i pokrój w plasterki.

Gotowy placek ziemniaczany przełóż na talerz i równo poukładaj na nim plasterki szynki, pomidora i sera żółtego. Wstaw do piekarnika. Jak tylko ser się dobrze zrumieni, danie jest gotowe. Przed podaniem posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation