Kuchnia

zapiekanki

Aga w kuchni: Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym
Przepis na tą pyszną zapiekankę znalazłam w książce "Pyszne zapiekanki". Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)

Składniki:


600 g mięsa mielonego,
250 g pieczarek,
300 g ziemniaków,
2 małe pomidory,
2 cebule,
1 bułka,
1 jajko,
sól morska,
pieprz czarny,
szczypiorek,
do obtoczenia kotletów: bułka tarta,
sos:
400 ml śmietany 12%,
2 jajka,
szczypta soli, papryki słodkiej i pieprzu kolorowego.

Przygotowanie:

Bułkę zalewamy mlekiem i wodą. Po chwili, gdy napęcznieje wyciskamy ją. Do mięsa dodajemy wyciśniętą bułkę. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation