Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

SOSY, PASTY, DRESSINGI

Sos orzechowy

250 ml mleka kokosowego
5 łyżek masła orzechowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie

Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier i przyprawy, doprawić przyprawami.
Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Przelać do miseczek i podawać z warzywami.
Gdyby za bardzo się podgrzał i rozwarstwił, można go schłodzić, wówczas powinien znów stać się bardziej jednolity. Pomaga też dodawanie stopniowo po łyżce zimnego mleka kokosowego z jednoczesnym mieszaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation