Design

kuchnia

Schab pieczony w kapuście kiszonej | Kwestia Smaku

4 porcje

800 g schabu bez kości
1 kg kiszonej kapusty
4 łyżki smalcu lub oleju roślinnego + dodatkowo do ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
świeżo zmielony pieprz, 3 łyżeczki kminku, 1 łyżka majeranku
4 - 5 ziemniaków

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Schab pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przed samym smażeniem doprawić solą.
Rozgrzać połowę tłuszczu na patelni i obsmażyć plastry schabu (na większym ogniu, na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej strony). Obsmażone mięso odkładać na talerz.
Po podsmażeniu mięsa, na tę samą patelnię, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Posolić i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać kiszoną kapustę, listki laurowe i ziela angielskie. Mieszając smażyć kapustę przez ok. 2 minuty.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć połowę kapusty do żaroodpornej formy, następnie położyć plastry schabu, znów położyć kapustę.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki, wyłożyć na wierzchu zapiekanki. Ziemniaki posmarować roztopionym smalcem lub masłem lub olejem roślinnym i doprawić solą.
Naczynie przykryć pokrywą lub podwójną warstwą folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Na koniec zdjąć pokrywę i zapiekać danie jeszcze przez ok. 10 minut w 220 stopniach C lub pod rozgrzanym grillem.

Schab pieczony w kapuście kiszonej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation