DIY - zrób to sam

Świetne pomysły, Krok po kroku♥, diy,

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym - Make Cooking Easier :
Skład:

(tortownica o średnicy 23 cm lub 26 cm)

5 jajek

150 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

150 g brązowego cukru (najlepiej Muscovado)

30 g mieszanki przyprawy korzennej (mielony pieprz, cynamon, goździki, imbir)

3 łyżki dobrego kakao

krem:

2 opakowania serka mascarpone (500 g)

2-3 czubate łyżki cukru pudru

skórka otarta z 2 pomarańczy

2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau lub rum)

do dekoracji:

garść świeżej żurawiny

2 łyżki cukru pudru

3-4 pierniki (przepis podobny tutaj)
Aby przygotować ciasto: żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy przyprawy, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i ubite białka. Całość mieszamy za pomocą szpatułki (ruchem z dołu do góry).
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Aby przygotować krem: skórkę z pomarańczy ścieramy na tzw. małych oczkach, dodajemy cukier puder, likier i mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem schładzamy w lodówce min. 1 godzinę.
Aby przygotować śnieżne kulki z żurawiny: schłodzoną żurawinę obtaczamy w cukrze pudrze i przekładamy na 15 minut do zamrażalnika.
Upieczone ciasto kroimy na 3 płaty (opcjonalnie: płaty możemy skropić likierem lub rumem). Ciasto przekładamy schłodzonym kremem. Dekorujemy piernikami, schłodzonymi kulkami żurawinowymi i zielonymi gałązkami. Ciasto najlepiej smakuje gdy jest schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation