Kuchnia

kuchnia

Podudzia pieczone z warzywami

Składniki na 2 porcje:
z przepisu Krew i mleko
4 podudzia z kurczaka
8 małych ziemniaków
4 pietruszki
4 marchewki
1 cebula
1 główka czosnku
natka pietruszki
3 łyżki oleju
suszony rozmaryn
słodka papryka
sól, pieprz

1. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić.
2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka). Włożyć podudzia i dokładnie obtoczyć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć podudzia. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć obrane warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami. Przełożyć do podudzi. Dodać główkę czosnku przekrojoną na pół. Posypać natką pietruszki.
4. Piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation