Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Puszysty omlet z serem i pieczarkami |


Puszysty omlet z serem i pieczarkami
12 marca 2014

Składniki :

2 jajka
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
5 średnich pieczarek
ser żółty

Przygotowanie :

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Zółtka mieszamy ze śmietaną, mąką solą i pieprzem tak aby nie powstały grudki. Łączymy białka z żółtkami delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Na patelni teflonowej ( na zwykłej omlet może przywierać) smażymy na łyżce masła pieczarki pokrojone w grube plastry. Po usmażeniu na złoty kolor zdejmujemy z patelni , dodajemy drugą łyżkę masła i wlewamy omlet. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron, możemy przykryć patelnię pokrywą. Po wyjęciu na talerz połowę omletu posypujemy startym serem i układamy pieczarki. Składamy omlet na pół i posypujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation