Kuchnia

Kapuściane Pyszności

Modra kapusta zasmażana

Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
2 łyżki rodzynek
ok. 250 ml wody
2 łyżki cukru
sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki masła

Przygotowanie: Posiekane rodzynki przesmażamy na 1 łyżce masła. Czerwoną kapustę myjemy, wycinamy głąb i drobno szatkujemy, wlewamy wodę, dodajemy duszone rodzynki, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, rodzynki się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Możemy dosłodzić dodatkowo odrobiną cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Rozpuszczamy pozostałe masło, przekładamy kapustę i zasmażamy, aż płyn odparuje. Surówkę z kapusty podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation