Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasta

MIGDAŁOWY TORCIK DAIM
blaty migdałowe:
4 białka,
150g cukru,
100g mąki migdałowej (bardzo drobno zmielonych migdałów),
1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem:
4 żółtka,
100g cukru z wanilią (u mnie domowej roboty),
200ml śmietanki kremówki,
150g miękkiego masła,
2 łyżki soku z cytryny lub likieru cytrynowego

polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej,
50-70g śmietanki kremówki

ponadto:
140g posiekanych batoników Daim,
50g płatków migdałowych, lekko uprażonych na suchej patelni


Blaty migdałowe: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie jednolita i lśniąca. Dodać mielone migdały i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką, aby składniki się połączyły. Masę podzielić na 3 równe części. Na papierze do pieczenia obrysować okrąg o średnicy 20-22 cm i równomiernie rozprowadzić na nim 1 część masy. Piec w 150 stopniach przez 20-30 minut, aż ciasto się zezłoci i będzie w miarę sztywne. Wyjąć, ostrożnie odkleić od papieru i wystudzić na kratce do pieczenia. Analogicznie upiec 2 pozostałe blaty.

Krem waniliowy: W rondlu wymieszać żółtka, cukier z wanilią i śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, przez kilkanaście minut. Masę zdjąć z ognia tuż przed momentem wrzenia (ja zdjęłam, gdy tylko zaczęły pojawiać się pierwsze bąbelki). Pod koniec podgrzewania należy masę dość intensywnie mieszać, żeby się nie zwarzyła i nie przypaliła na dnie. Masa powinna lekko zgęstnieć (aczkolwiek jest rzadsza niż tradycyjny budyń). Odstawić do wystudzenia; w miarę stygnięcia masa jeszcze trochę zgęstnieje.
Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu, za każdym razem dokładnie miksując. Na sam koniec dodać sok z cytryny lub likier i zmiksować.

Polewa czekoladowa: Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać na małym ogniu. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie mieszać, do uzyskania gładkiej masy. Ściągnąć z ognia i lekko przestudzić, by polewa zgęstniała i nie spływała z ciasta.

Pierwszy blat migdałowy posmarować jedną częścią kremu i posypać częścią posiekanych batoników. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, posmarować drugą częścią masy, posypać batonikami. Przykryć trzecim blatem i lekko docisnąć. Boki ciasta obłożyć trzecią częścią kremu i posypać migdałami. Na wierzchu rozprowadzić polewę czekoladową i posypać pozostałymi batonikami (jak widać na zdjęciu, u mnie batoniki są tylko na górze).

Schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.
Przed jedzeniem dobrze jest go wyjąć z lodówki jakąś godzinę wcześniej – wg mnie lepszy jest, gdy trochę odtaje :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation