Biżuteria

Biżuteria

Sprawdzone przepisy: Filet z kurczaka na 3 sposoby - KobiecePorady.pl

FILET KURCZAKA NA PORACH

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka;
2 duże pory;
majonez;
przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, sól, pieprz przyprawa uniwersalna;
20 dag żółtego sera.
Przygotowanie:

Piersi kroimy w średniej wielkości kawałki (najlepiej na 4 części każdą pierś) i przyprawiamy.

Pory myjemy i kroimy w plastry.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone pory i posypujemy przyprawa uniwersalną.

Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.


Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak, by wszystko było dokładnie nim pokryte.

Posypujemy startym na grubych oczkach serem.

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-60.

15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby danie się przyrumieniło.


FILET Z KURCZAKA NA CEBULI

Składniki:

4 duże piersi z kurczaka;
4 duże cebule;
sól;
1,5 łyżeczki posiekanego imbiru;
1,5 łyżeczki mieszanki przypraw garam-masala;
1,5 łyżeczki świeżo wyciśniętego czosnku;
szczypta chili – można pominąć;
1 łyżeczka mielonej kolendry;
4 ziarenka pieprzu;
3 łyżki przecieru pomidorowego;
300 ml wody;
2 łyżki soku z cytryny;
olej;
szczypiorek.
Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.

2. Do zrumienionej cebuli dodajemy garam-masalę, imbir, czosnek, chilli, kolendrę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy przecier i cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu 5 minut.

3. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i kroimy na mniejsze kawałki.

4. Przekładamy na patelnię do cebuli i obtaczamy dokładnie w przyprawach

5. Następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut, aż sos zgęstnieje.

6. Potrawę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy szczypiorkiem i podajemy np. z ryżem lub kaszą.


FILET Z PIEKARNIKA POD WARZYWNĄ KOŁDERKĄ

Składniki:

400 gram mrożonej mieszanki chińskiej;
4 pojedyncze filety z kurczaka;
sól, pieprz, słodka mielona papryka przyprawa do kurczaka, przyprawa uniwersalna w płynie typu maggi;
20 dag sera żółtego.
Przygotowanie:

1. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze, w miarę płaskie kawałki i przyprawiamy.

2. Mieszankę dusimy na małym ogniu, podlewając wodą do miękkości warzyw. Przyprawiamy maggi, solą i pieprzem.

3. Fileta układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornymi wlewamy szklankę wody.

4. Na każdy kawałek kurczaka nakładamy 1-2 łyżki warzyw i przykrywamy folią aluminiową.

5. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i dusimy około 45 minut. Po upływie 30 minut danie odkrywamy i posypujemy startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation