Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

Śniadania Mistrzów: idealnie kremowy twarożek z jogurtu greckiego - przepis | Krytyka Kulinarna

Składniki:

-500-600 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego dobrej jakości
– sól do smaku
– dowolne dodatki

Wykonanie:

1. W misce mieszamy jogurt z solą i ewentualnie wybranymi dodatkami. Warto spróbować czy dokładnie odpowiada nam smak.

2. Drugą miskę wykładamy czystą bawełnianą lub lnianą ściereczką i w zagłębienie przekładamy jogurt. Tu można też użyć pieluszki tetrowej, jeśli ktoś ma, ale to nie jest konieczne, ściereczka sprawdzi się doskonale.

3. Rogi ściereczki zbieramy razem, aby powstała sakiewka. Lekko ściskamy, już na tym etapie powinna zacząć pojawiać się serwatka.

4. Związujemy i na 10-12 godzin wieszamy nad zlewem lub miską, do której będzie ściekała serwatka.

5. Pałaszujemy, aż nam się uszy trzęsą.

Fajnie jest przygotować twarożek wieczorem, w ten sposób będzie gotowy akurat na śniadanie. Powinna Wam wyjść zwarta choć dość miękka kulka sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation