Inne

CIASTA

Tiramisu - kawowy deser na zimno (bez jajek)
Składniki:

500 g mascarpone
400 g śmietany 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
250 ml zaparzonej kawy
biszkopty
kakao do posypania

Sposób przygotowania tiramisu:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników.
Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie (zanurzamy tylko na 1-2 sekundy, żeby nie namokły za bardzo) i układamy na spodzie blaszki. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Układamy drugą warstwę z tak samo przygotowanych (zanurzanych w kawie) biszkoptów. Resztę masy przekładamy do worka cukierniczego (może być z tylką, ja nie włożyłam żadnej i tylko obcięłam końcówkę rękawa) i wyciskamy masę dekoracyjnie na wierzchu deseru - można to zrobić dowolnie, można też nie używać rękawa, a wyłożyć całą masę na gładko i np. stworzyć wzorek przy pomocy widelca lub przygotować szablon, przez który potem oprószymy wierzch kakao tworząc finezyjny wzorek.
Całość chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny (a najlepiej całą noc). Dekorację z kakao robimy dopiero przed podaniem deseru na stół, czyli po schłodzeniu - jeśli zrobimy od razu kakao namoknie od wilgoci masy i ściemniej (co widać nawet na moich zdjęciach, bo też oprószyłam za wcześnie i zanim się przygotowałam do sesji zdążyło mi ściemnieć - co nie ujmuje smaku;)).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation