Kuchnia

karczek

Pieczony schab marynowany w piwie
Składniki:

3 kg schabu
3 szklanki piwa



Marynata:
sok z dwóch cytryn
5 łyżek ostrej musztardy
5 łyżek chrzanu
½ szklanki majeranku
½ szklanki oleju
sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Z podanych składników przygotować marynatę i natrzeć nim schab. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować żaroodporne naczynie, natłuścić, przełożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Piec około 2 godziny raz po raz polewając piwem, a później wytworzonym podczas pieczenia sosem. Wyjąć na półmisek i schłodzić. Podawać gorące lub schłodzone, krojone w grube plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation