Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchniaa

Pampuchy

Składniki:
ok. 0.5 kg mąki pszennej
szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
3 dag świeżych drożdży
sól i cukier

Sposób przygotowania:
Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządź zaczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swój rozmiar).
Do miski wsyp pozostałą mąkę i wlej pozostałe mleko, wbij jajka i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Ciasto na buchty wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. My użyliśmy silnego miksera.
Dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj.
Ponownie przykryj miskę ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości).
Uformuj okrągłe bułeczki wielkości pączków i ułóż je na stolnicy posypanej mąką. Przykryj je ściereczką, żeby nie wyschły.
Gdy kluski zaczną rosnąć, gotuj je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką/gazą/muślinem i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na materiale układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka.
Pampuchy gotuje się ok. 10 min, muszą urosnąć i być puszyste.
Pyzy można podawać z sosami słodkimi i wytrawnymi. Zawsze jednak bułki je się gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation