Kuchnia

pieczywo

Bułki do hot dogów

4 szklanki mąki pszennej typ 500
1 szklanka mleka
0,5 szklanka wody
1 łyżka masła
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka nierafinowanego cukru
1,5 łyżeczki soli

Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić.
Połączyć sypkie składniki, dodać mokre,
wyrobić do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-14 równych części.
Każdą część najpierw uformować w płaski prostokąt,
następnie zwinąć w rulon, tworząc podłużną bułkę.
Układać na blasze złączeniem do dołu, zachowując odstępy.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.
Włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika.
Piec 20 minut aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation