Inne

Biżuteria, atelier, biżuteria

Tortilla al horno - Przepis
Specjał kuchni hiszpańskiej, pokrojony najczęściej w 2,5cm kostkę. Podawany jest na zimno samodzielnie lub każda kostka połączona jest wykałaczką z kostką chleba.
Składniki:
1 duży ząbek czosnku
4 zielone cebulki (dymki)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
175g ziemniaków
5 jajek
100g kwaśnej, gęstej śmietany
175g startego sera Gouda lub Parmezanu
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
olej lub oliwa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić i obrać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i pokroić w kostkę.
Formę o wymiarach 18x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Folię wysmarować olejem.
Papryki oczyścić i pokroić w małą kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
Zielone cebulki, razem z dolną białą częścią, pokroić drobno.
Czosnek, zieloną cebulkę i paprykę zeszklić na patelni, na małej ilości oleju, na średnim ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno dodać do ziemniaków.
Jajka, śmietanę, ser i szczypiorek wymieszać trzepaczką w dużej misce. Dodać zimne warzywa, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
Całość wyłożyć do formy. Wyrównać z góry. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. (piekłam 50min.) na złoty kolor w temperaturze 190°C.
Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Kolejno całość odwrócić na deskę do góry dnem. Ściągnąć folię i pokroić w kostkę.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation