Kuchnia

Ciasta wytrawne, paszteciki, bułki nadziewane

STRUDEL ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ
Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
2 jajka
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
sól
Składniki na nadzienie:

500 g świeżego szpinaku
250 g ricotty
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Z mąki usypujemy górkę, robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajko, sok z cytryny, kilka łyżek wody i wsypujemy szczyptę soli. Zagniatamy elastyczne ciasto i odkładamy je pod ściereczkę na pół godziny.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek i liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż woda odparuje. Studzimy i mieszamy z ricottą, jajkiem i startym parmezanem. Możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Smarujemy roztopionym masłem. Rozsmarowujemy na nim nadzienie i zwijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation