Kuchnia

ciasto

TORT MAKOWY
„Biszkopt makowy:
– 310g maku
– 300 ml mleka
– 300g cukru kryształu
– 8 jaj (oddzielić żółtka od białek)
– 3 łyżki kaszy manny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
– 170g cukru pudru
– 250ml mleka
– 100g mielonych orzechów włoskich
– 200g masła
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj całość i odstaw do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubij puszysta masę, dodawaj kolejno pozostałe składniki. Z białek i szczypty soli ubij sztywną, białą pianę. Na końcu do masy dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostaw w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu – robimy to, kiedy piecze się biszkopt. Mleko z cukrem zagotuj „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsyp mielone orzechy i gotuj jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudź. Masło pokrój w kostkę, umieść w misce i ucieraj, do ucieranego masła dodawaj stopniowo masę mleczno-orzechową, zmiksuj całość na gładką masę i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjmij go delikatnie z tortownicy i podziel na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułóż je obok siebie – spodni blat ułóż na paterze lub talerzu. Krem podziel na 3 części – jedną część wyłóż na pierwszy blat i równomiernie posmaruj, połóż środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, połóż wierzchni blat i pozostałą porcję kremu rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu, tort można dowolnie udekorować. Do czasu podania ciasto przechowuj w lodówce.”
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation