Kuchnia

DIETA

jadłonomia · roślinne przepisy:
Guacamole idealne

Porady:
•Trudno jest dokładnie ocenić ilość ostrej papryki, ponieważ wszystko zależy od tego, jaki gatunek kupicie - dlatego zacznijcie od małego kawałka i w razie potrzeby dodajcie więcej. Warto dodać też pestki, bo dodają wspaniałej chrupkości, ale uważajcie, bo pestki są najostrzejsze! Zacznijcie od 4 - 6 pestek, jeśli nie będzie dla was za ostre dodajcie kilka więcej.

Składniki:
•2 dojrzałe dobrej jakości awokado, ja kupuję swoje tutaj
•1/4 czerwonej cebulki, bardzo drobno posiekanej
•około 1,5 - 2 cm kawałek ostrej papryczki razem z kilkoma pestkami, drobno posiekanej
•pęczek kolendry, drobno posiekanej
•sok wyciśnięty z połowy limonki
•sól

Przygotowanie:
1.Przeciąć awokado na pół, obrócić połowkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
2.Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem.Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, nachosami lub tortillą.
3.Jeśli chcecie podać guacamole później, i nie chcecie, aby sczerniało możecie włożyć do środka pestkę awokado, przykryć je szczelnie folią lub zastosować mój ulubiony trik, czyli polać guacamole odrobiną zimnej wody. Dzięki temu macie pewności, że guacamole będzie wciąż miało wspaniały, zielony kolor, a przed podaniem wystarczy odlać wodę i porządnie je wymieszać. Autorką tego pomysłu jest Faith Durand z bloga TheKitchn, na jej stronie możecie znaleźć instruktaż wraz ze zdjęciami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation