Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Kulinaria

Babeczki wielkanocne Magdy Gessler



Kruche, delikatne babeczki, rozpływające się w ustach -

w sam raz do święconki.

Przepis Pani Magdy wzbogaciłam o wnętrze babeczek,

dodałam budyń waniliowy i zrobiłam przykrywkę.

Gorąco polecam, nie tylko na Wielkanoc.

Składniki: (porcja na 12-14 sztuk)

200 g zimnego masła
300 g mąki krupczatki
4 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli

ponadto:

1/2 laski wanilii
budyń waniliowy
Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać cukier puder i żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść na jednolite ciasto ( chodzi o to, by masło miało jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi ). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut.

W tym czasie ugotować budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polecam do gotującego mleka dodać dodatkowo ziarenka z 1/2 laseczki wanilii. Budyń wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Wylepiać nim posmarowane masłem babeczki.

Babeczki napełnić budyniem, zostawiając nieco miejsca od brzegu. Każdą babeczkę przykryć ciastem (najłatwiej "przykrywki" wyciąć foremką na babeczki). Ciasto nakłuć widelcem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180C do zezłocenia. Około 25 minut. Lekko wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation