Kuchnia

Przystawki, Dania Główne, Przekąski, Desery

Składniki:

1,5 szkl suchej fasoli – ja użyłam czarne oczko, ale może być też biała lub czerwona

4 ugotowane ziemniaki

3 marchewki ugotowane (np. z ziemniakami)

2 łyżeczki soli

po 1 łyżeczce cząbru, majeranku, tymianku

ząbek czosnku

cebula

3 jajka

3 łyżki kaszy manny suchej


Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez noc.

Następnego dnia fasolę odcedzamy, płuczemy na sicie, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok 2 godz).

Fasolę studzimy, odcedzamy i miksujemy razem z ziemniakami, dodajemy startą na tarce marchewkę.

Masę doprawiamy solą i ziołami na zdecydowany, wyraźny smak.

Dodajemy surową cebule startą na tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek jajka i kaszę manną.

Wyrabiamy wszystko na gładką masę, wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem lub folią do pieczenia.

Pieczemy ok godzinę w 200st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation