Kuchnia

Pycha - słodkości

Tarta z truskawkami i czekoladą
Składniki

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
120 g cukru pudru
4 łyżeczki kakao
2 łyżki zimnej wody
1 jajko
Krem:
200 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
500 g truskawek
Etapy przygotowania

1
Na stolnicy lub w misce umieszczamy: cukier puder, jajko, kosteczki zimnego masła oraz mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy i pamiętamy, żeby zrobić to dość szybko. Dzielimy ciasto na dwie części i wstawiamy je do zamrażarki na 30 minut.
2
Masłem smarujemy formę do tarty i wykładamy do niej schłodzone ciasto, które nakłuwamy widelcem. Tak gotowe ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie nasze ciasto wyjmujemy i studzimy.
3
Następnie na sztywno ubijamy kremówkę i na sam koniec dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i systematycznie mascarpone. Wszystko mieszamy, aż masa będzie gładka.
4
Krem wykładamy na upieczone wcześniej ciasto. Dodatkowo, możemy udekorować wierzch ciasta truskawkami (umytymi i pozbawionymi szypułek) oraz posypać gorzką czekoladą. Życzymy smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation