Kuchnia

Sałatki i Sałaty

Sałatka z rzodkiewką i jajkiem na Wielkanoc

- 3 jajka

- pęczek rzodkiewek

- mieszanka sałat z roszponką i rukolą

- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki

- garść czarnych oliwek

- gałązka oregano

- cytryna

- oliwa

- łyżeczka musztardy diżońskiej

- sól

- pieprz
Przygotowanie sałatki z rzodkiewką i jajkiem:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Mieszankę sałat umyć, osuszyć. Rzodkiewki oczyścić, dekoracyjnie ponacinać.

Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Oliwki osączyć. Połączyć wszystkie składniki sałatki.

Oregano opłukać, posiekać. W soku z 1/2 cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać oregano, musztardę oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem, wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation