Design

Design

Zupa botwinkowa z ziemniakami i wędzonką

Składniki
3 litry wody
500 g surowych żeberek
400 g wędzonych żeberek (lub 400 g kości wędzonych lub 200 g boczku wędzonego)
1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
400 g ziemniaków
1 pęczek botwinki
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku


Przygotowanie
1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojone surowe żeberka. Zagotować, zszumować, dodać 1 łyżkę soli i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
2. Dodać pokrojone wędzone żeberka (lub kości lub boczek w całości) oraz warzywa: 1 obraną marchewkę (drugą dodamy później), obraną pietruszkę, umytą i nieobraną cebulę, pora i obranego selera.
3. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz świeżo zmielony pieprz. Gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
4. Usunąć z zupy ugotowanego pora, selera, pietruszkę i cebulę, a dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez ok. 10 minut.
5. Botwinkę dokładnie umyć. Odciąć buraczki od liści, obrać je i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Równocześnie obrać też i zetrzeć na tarce drugą marchewkę. Buraczki i marchewkę dodać do zupy i gotować na małym ogniu (zupa ma tylko mrugać) przez ok. 10 minut.
6. Liście botwinki drobno poszatkować i dodać do zupy, gotować przez ok. 7 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i zaprawić zupę śmietaną (odstawić zupę z ognia i chwilę odczekać aż przestanie się gotować, dodać śmietanę uprzednio rozprowadzoną ze stopniowo dodawanym wywarem z zupy - kilka/kilkanaście łyżek).

Propozycja podania:
ugotowane na twardo jajko / pieczywo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation