Święta i uroczystości

wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
2 duże białe cebule
1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki min. 18%
2 czubate łyżki świeżo startego chrzanu (lub 3 łyżki chrzanu ze słoika)
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
kilka gałązek świeżego majeranku (można zastąpić łyżką suszonego)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:
1. Obrane cebule pokrój na cienkie piórka.
2. Kiełbasę przełóż do dużego rondla, postaw na ogniu i powoli podgrzewaj, aż woda prawie zacznie wrzeć (ale nie dopuść do mocnego zagotowania).
3.Zestaw z ognia, kiełbasę przełóż (bez wody) do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 20 minut.
4. Na patelni rozgrzej masło z olejem, dodaj cebulę, lekko posól, smaż cały czas mieszając przez 3-4 minut, aż cebula lekko się zeszkli.
5. Do cebuli dodaj chrzan i smaż minutę cały czas mieszając. Dodaj śmietankę i listki majeranku, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
6. Sosem zalej kiełbasę.
7. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 35-45 minut, aż sos odparuje o 1/3, a kiełbasa ładnie się przyrumieni.
Podawaj z ćwikłą z chrzanem i marynatami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation