Kuchnia

przetwory

Dżem jabłkowy z goździkami
na 4 słoiczki 0,33 l

Składniki:
2,5 kg nieobranych antonówek
250 g cukru (około 3/4 szklanki)
8 goździków

WAŻNE: Potrzebne będą garnek z grubym dnem i drewniana łyżka!

Przygotowanie:

Wieczór wcześniej
Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich komory nasienne i poszatkować na szatkownicy. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem (w miarę równą warstwą). Zostawić na noc pod przykryciem by puściły sok.

Następnego dnia
Wysterylizować słoiki. Ja robię to tak, że bardzo dokładnie je myję a następnie zalewam wrzątkiem. Potem każdy słoik i zakrętkę dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym starając się nie dotykać palcami ścianek słoika (pomocny może być do tego widelec, który posłuży nam zamiast palców :)). Zanim dżem będzie gotowy słoiki delikatnie zakręcam i odstawiam by spokojnie czekały na dżem.
Przesmażać jabłka. Niby proste. Ja robię to tak, że najpierw stawiam garnek na dużym ogniu by się nagrzał i gdy widzę pierwsze bąble powietrza zmniejszam do małego ognia, jednak na tyle dużego by lekko pyrkotało. :) Takie pyrkotanie powinno trwać jakieś 40 minut. Ważnym jest by często dżem zamieszać podczas pyrkotania, ponieważ gdy się choć trochę przypali cały smak pójdzie w diabły. :) Pamiętajmy też o goździkach. Należy je dodać jakieś 10-15 min przed końcem smażenia wtedy aromat przez nie nadany będzie bajecznie delikatny.
Gdy dżem będzie mieć konsystencje jak zna zdjęciach (będzie mieć kolor jasnego karmelu) należy go szybko przełożyć do słoików. Słoiki mocno zakręcamy. Gdy ostygną przechowujemy je w chłodnej, zamkniętej od światła szafce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation