Kuchnia

deser

Oranż Caffe

30ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) MK Cafe Premium.
100 ml bardzo zimnego mleka 0,5
20 ml syropu lub likieru pomarańczowego
4 łyżeczki cukru
kruszony lód.

Rozpocząć od przygotowania kremu z mleka. Do miksera/ blendera wsypać kruszony lód, 3 łyżeczki cukru i wlać mleko, wszystko zagęścić miksując. Gęsty krem można także uzyskać miksując składniki przy użyciu spieniacza ręcznego.

Do shakera wsypać lód, 1 łyżeczkę cukru, wlać syrop i gorącą kawę. Wszystko schłodzić i mieszać potrząsając shakerem, a następnie przelać do rozszerzanego kieliszka. Na powierzchni ukłożyć zrobiony wcześniej krem z mleka.

Do mielenia kawy używaj młynków żarnowych, one najlepiej wydobywają smak kawy.

Kawę mieloną przechowuj w szczelnym pojemniku schowanym do lodówki. Opóźni to proces starzenia i wietrzenia.


Najlepiej podać w pucharku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation