Kuchnia

kuchnia

Muffinki czekoladowe z wiśniami - I Love Bake
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek

1 szklanka maki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

50 ml śmietanki kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

1 szklanka wiśni wydrylowanych, świeżych lub mrożonych
kropelki czekoladowe do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

** wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jajko, olej oraz ciepłą wodę i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec mieszamy z wiśniami. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch muffinek i dekorujemy kropelkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation