Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik z musem rabarbarowym | Moje Wypieki

Spód:

2 opakowania herbatników typu 'petitki'

Składniki na masę serową:

750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 duże jajka
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii, ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Głębszą formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut, najlepiej bez termoobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, całkowicie wystudzić.

Mus rabarbarowy:

750 g różowego rabarbaru lub wybarwionych na czerwono części łodyg tradycyjnego rabarbaru, świeżego lub mrożonego
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
100 g cukru
12 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki)
4 łyżki zimnej wody
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Rabarbar (pokrojony na 1 cm kawałki), sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Gotować dłużej, na niedużym ogniu do całkowitego zmięknięcia rabarbaru (zacznie się rozpadać) i zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Takie puree (w porównaniu do puree z truskawek lub malin) będzie dość gęste.

Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego rabarbarowego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).

W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Do gęstego puree z rabarbaru dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu rabarbarowego wylać na wystudzony sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na kwadraty, a każdą porcję ozdobić bitą śmietaną i posiekanymi drobno pistacjami.

Dodatkowo:

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
garść posiekanych pistacji

Śmietanę kremówkę i cukier puder ubić do otrzymania kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i ozdobić ciasto.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation