Kuchnia

przetwory

Marmolada dyniowo-pomarańczowa | Kwestia SmakuMARMOLADA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA
Z cynamonem i goździkami.

DYNIA POMARAŃCZE PRZETWORY
Smakuje jak najlepsza marmolada pomarańczowa. Bardzo słodka :-) Można wykorzystywać np. do mazurków, na kanapki z serem białym, do drożdżówek itp.
SKŁADNIKI

1 kg dyni
2 pomarańcze
sok z 3 cytryn
40 g kawałek korzenia imbiru
700 ml wody
700 g cukru
laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego
5 goździków
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Dynię umyć, pokroić na 3 - 4 kawałki, obrać obieraczką do warzyw, usunąć nasiona. Pokroić w ok. 1,5 cm kostkę, włożyć do dużego garnka.
Pomarańcze wyszorować, następnie pokroić na kawałeczki (najpierw na pół, później połówki na cienkie plasterki, skórkę na krótsze kawałeczki). Dodać do dyni. Wycisnąć sok z cytryn i wlać do garnka.
Dodać obrany i drobno starty (bez kłączy) imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać cynamon i goździki. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
Po tym czasie dynia powinna być już miękka a nawet się rozpaść (zależy od gatunku). Wsypać cukier, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować przez ok. godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec marmolada ma być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.
Gorącą marmoladę nałożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Potem odwrócić i schować do spiżarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation