Sport i fitness

Dieta

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej | Poezja smaku

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
2-3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki odtłuszczonego, ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka (170 ml)
2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich (można pominąć)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (może być zbożówka lub można pominąć)
0,5 łyżeczki soli
ok. 2 łyżki miodu, cukru trzcinowego lub stewii (ilość wg uznania)
W rondelku podgrzewamy 2 szklanki wody wraz z solą. Gdy będzie wrząca, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut od momentu ponownego zagotowania się wody. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na ok. 30 minut do napęcznienia. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy wraz z mlekiem. Następnie dodajemy kakao, masło orzechowe, rozpuszczoną czekoladę, orzechy, kawę i sok z cytryny. Ponownie miksujemy. Dosładzamy miodem, cukrem lub stewią – wg uznania, krem nie powinien być jednak zbyt słodki. Miksujemy ostatni raz. Przechowujemy w lodówce. Wychodzi dwa duże słoiki lub cztery mniejsze. Najlepiej zużyć w ciągu 7 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation