Kuchnia
hallowen
Halloween Murder cake. Krwawy tort Red Velvet z wiśniami na Halloween
Składniki na tortownicę 16 cm, na tortownicę 22 cm należy podwoić porcję.
Ciasto
175 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
60 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
120 ml oleju roślinnego
2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki octu (użyłam spirytusowego)
czerwony barwnik spożywczy
120 ml maślanki lub kefiru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki (mąkę, sodę i kakao) przesiewamy i odkładamy.
Masło ubijamy ok. 1-2 minuty, dodajemy cukier i miksujemy kolejne 2 minuty. Dolewamy olej i ubijamy ok. 2 minut, to nic jeśli masa nie będzie jednolita. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ocet i barwnik spożywczy – nie martwcie się, ocet po upieczeniu będzie niewyczuwalny!
Następnie dodajemy suche składniki na zmianę z maślanką i mieszamy tylko do połączenia składników. Białka żywiołowo ubijamy ręczną trzepaczką, aż zaczną się pienić, ale nie ubijamy ich na pianę (część białek ma być dalej płynna) i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. pieczemy w 175 C, do suchego patyczka ok. 35 minut.
Krem
235 g serka Philadelphia
60 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
Serek i masło miksujemy na gładko, dodajemy cukier i ubijamy, aż krem trochę zgęstnieje, ok. 4 minuty.
Wiśnie
175 g wiśni (mogą być mrożone)
łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.
Można też użyć domowego dżemy wiśniowego zmieszanego z sokiem z cytryny.
Wiśnie rozmrażamy, dodajemy cukier i sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczana rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody (lub soku z wiśni). Podgrzewamy często mieszając i doprowadzamy do zagotowania. Zgęstniałe wiśnie zdejmujemy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż cała się rozpuści. Odkładamy do wystygnięcia.
Krew
porcja karmelu z tego przepisu (używamy śmietanki 36 %)
czerwony barwnik spożywczy
Krem do obłożenia
1/2 porcji kremu na bazie bezy szwajcarskiej z tego przepisu (bez dodatku karmelu)
Złożenie
Ciasto kroimy na 3 blaty, każdy smarujemy kremem z serka. w krem wciskamy wiśnie. Tort odkładamy do lodówki na ok. 1 h, w międzyczasie przygotowujemy krem do obłożenia i karmel. Tort obkładamy z zewnątrz kremem na bazie bezy szwajcarskiej, starając się by boki były gładkie, chłodzimy minimum 1 h, by krem stwardniał. Oblewamy krwią, pozwalając by nadmiar karmelu spłynął na paterę, w środek wbijamy nóż.
Karmel trzeba będzie prawdopodobnie podgrzać przed oblaniem tortu – karmel nie może być za ciepły, żeby nie rozpuścił kremu maślanego. W konsystencji powinien być dość gęsty, jednak na tyle płynny, by dało się nim polać tort.
Po oblaniu dobrze tort włożyć ponownie do lodówki, by karmel zastygł.
Smacznego!
MA==