Kuchnia

Specjalne drobne i inne ciasta

Fistaszkowe ciasteczka z masłem orzechowym



300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
125g miękkiego masła
155g masła orzechowego z dużymi kawałkami orzechów
60g białego cukru
120g trzcinowego cukru
1 duże jajko lub 2 małe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie: 125g posiekanych orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni
Sposób wykonania:

Piekarnik nastawić na 190 stopni, przygotować dwie blachy.

W misce wymieszać sól z proszkiem, sodą, solą i (jeśli dodajemy) orzeszkami.

W dużej misce zmiksować przez 5 minut na średnich obrotach pozostałe składniki, aż utworzy się jednolita, puszysta masa. Do masy stopniowo wsypywać mąkę i miksować, aż ciasto stanie się jednolite.

Ciasto uformować dłońmi w kulę i podzielić na 24 części, z każdej części formować kulkę, lekko spłaszczać i wytłaczać wzór widelcem, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piec w piekarniku około 15 minut, po czym wyjąć i pozwolić im całkowicie ostynąć – można przełożyć na kratkę.

Ciasteczka najlepiej smakują w asyście ciepłego mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation