Kuchnia

Dynia

Pass the Food: Dynia² - dyniowe ciasteczka
Dyniowe ciasteczka z kawałkami czekolady
pumpkin chocolate chip cookies
z przepisu wychodzi 10 ciastek

100 g masła
150 g brązowego cukru
100 g dyniowego purée
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g groszków czekoladowych / posiekanej czekolady gorzkiej

Masło roztop w rondelku i podgrzewaj przez ok. 10 minut. Najpierw się spieni, potem zacznie bąbelkować. Gdy zmieni kolor na złoty, a na dnie zacznie wytrącać się brązowy osad - ściągnij z palnika i ostudź.
Piekarnik nastaw na 180 st. C.
Ostudzone masło zmiksuj z cukrem, dynią, mąką, solą, przyprawami i jajkiem. Na koniec wmieszaj posiekana czekoladę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta (ja używam łyżki do nakładania lodów). Piecz przez ok. 15-20 minut, aż ciastka lekko zbrązowieją na brzegach. Studź na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation