Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Uwielbiam gotować: Ogórki duszone w śmietanie

Składniki:
1 kg świeżych ogórków
2 łyżki posiekanego koperku
200 ml śmietany (18%)
1 żółtko
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól
pieprz

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy całą środkową część z nasionami. Kroimy w dużą kostkę, lekko solimy i odstawiamy na ½ godziny. Po tym czasie odciskamy ogórki ze zbędnego płynu.
W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego ogórki i wlewamy bulion. Dusimy je około 10 minut na małym ogniu.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem i powoli wlewamy do ogórków. Dusimy kolejne 10 minut. Zestawiamy z ognia i dopiero wtedy dodajemy sól i pieprz do smaku oraz koperek, mieszamy.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation