Kuchnia

Przepisy

Babeczki z nutellą i orzechami "TWIST" Zamieszaj.pl

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 500 g mąki pszennej
– 25 g świeżych drożdży
– 100 g masła
– 250 ml mleka
– 1 jajo (w temperaturze pokojowej)
– 2 łyżeczki cukru
– szczypta soli do smaku

Składniki na syrop cukrowy:
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka wrzącej wody

Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, 300 g nutelli (niepełny słoik)

Orzechy posiekać a nutella powinna być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać (powinno być ciepłe ale nie GORĄCE!). Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Drożdże połączyć z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki, cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Zaczyn powinien w tym czasie się spienić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać mleko, 1 jajo, sól i zaczyn. Wszystko ze sobą połączyć. Na koniec wlewać niewielkimi porcjami masło i wyrabiać ręką przez 12 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące. Miskę przykryć czystą ściereczką, odstawić w miejsce bez przeciągów na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i wyrobić. Podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na prostokątne placki o takiej samej grubości (około 3-4 mm) i wielkości. Pierwszy placek równomiernie posmarować nutellą, posypać orzechami i przykryć drugim plackiem. Pokroić wzdłuż dłuższego boku na około 1 cm paski. Każdy skręcić wokół własnej osi i ułożyć w foremce (INSTRUKCJA PONIŻEJ). Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół.

Gorącą wodę połączyć z cukrem i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorące babeczki posmarować gorącem syropem cukrowym. Ostawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation