Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 puszka ananasa
1 pomarańcza
1 cytryna
2 cebule
250 ml sosu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
1 czubata łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub tapioki
szczypta soli i pieprzu do smaku

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM – przepis:

Pierś z kurczaka kroję w cienkie paski. Podsmażam na patelni na złoty kolor.
Paprykę kroję w paseczki a cebulę w piórka.
Otwieram puszkę z ananasem, sok odlewam, ananasa kroję w drobne kawałki.
Wyciskam sok z pomarańczy oraz cytryny.
Jeśli używacie cukru, wsypcie na dno suchego woka lub tak jak ja robię, do garnka żeliwnego. Na średnim gazie rozpuszczam, aż cukier stanie się płynny i lekko brązowy, dolewałam sok z puszki ananasa, sok pomarańczowy, sok z cytryny i mieszam aż do rozpuszczenia. Dodaje soli i szczyptę pieprzu.
Do zagotowanego soku z cukrem lub syropem dodaję pastę pomidorową oraz pierś z kurczaka.
Mieszam, gdy zawrze, wrzucam warzywa – paprykę oraz cebulę. Gotuję około 4-5 minut. Następnie dorzucam ananasa i odlaną kukurydzę z puszki. Zagotowuje i gotuję 2 minuty.
W wodzie wlanej do szklanki rozpuszczam skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą lub z tapioki, dolewam do gotującego się sosu i ciągle mieszając zagęszczam go. Powinien być klarowny.
Kurczak w sosie sos słodko-kwaśny najlepiej smakuje podany z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation