Kuchnia

Przepisy

Ciasto tortowe z malinami i kremem

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny*
1/4 szklanki wody
DODATKOWO:

2 galaretki malinowe
700 ml gorącej wody
ok. 400 g malin
posypka czekoladowa lub starta czekolada
* żelatynę możesz zastąpić np. śmietan-fixem

1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia (możemy lekko nasączyć biszkopt np. naparem z herbaty, cukru i ewentualnie odrobiny alkoholu).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
150 ml kremówki mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do całkowitego wystudzenia. Zostawiamy do wystudzenia, ale musi być jeszcze płynna.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Za pomocą łyżki lub trzepaczki dodajemy w dwóch porcjach roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Następnie mieszając niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. 1/3 kremu wykładamy na biszkopt, układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na chwilę do lodówki, aż będzie prawie ścięta. Następnie równomiernie wykładamy pozostały krem i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem dekorujemy wierzch posypką czekoladową lub startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation