Kuchnia

przystawki

Pierogi szwedzkie

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):

CIASTO:
500g mąki,
30g świeżych drożdży,
Szczypta soli,,
1 łyżeczka cukru,
1 żółtko,
1 szklanka mleka,
80g masła,
NADZIENIE:
1 kg pieczarek,
2 cebule,
Sól,
Pieprz,
Ostra papryka,
Masło do smażenia,
Dodatkowo:
Białko do posmarowania bułeczek,
Czarnuszka bądź sezam

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut. W misce ucieramy żółtko, dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 40 minut).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z nich odparuję. Wówczas doprawiamy do smaku. Farsz powinien być pikantny.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt. Jeden bok prostokąta powinien być taki jak nasza blaszka do pieczenia. Duży prostokąt dzielimy na mniejsze prostokąty o szerokości 8-10cm. Na każdym prostokącie układamy porcję farszu i zlepiamy końce tak, aby powstał podłużny paluch. Drożdżowe paluchy układamy na blaszce w pewnych odstępach od siebie łączeniem do dołu. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Bułeczki pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zarumienia).

Podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation