Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Kuchnia

Domowy sos karmelowy z solą

Składniki na około 250ml sosu:

200g drobnego cukru do wypieków
90g niesolonego masła
125ml śmietany kremówki
1 łyżeczka soli morskiej (możecie dodać ekstraktu waniliowego zamiast soli, jeśli nie jesteście fanami słodko-słonych połączeń)
Wykonanie:

Cukier umieść w rondlu na średniej mocy palnika i podgrzewaj, mieszając cały czas silikonową szpatułką (drewniana łyżka też się nada w ostateczności, ale może nie zbierać dobrze cukru z dna i karmel się przypali). Po pewnym czasie zaczną się pojawiać grudki (tak ma właśnie być) i cukier zacznie się topić.

Gdy cukier się roztopi i nabierze ciemnozłotego koloru, dodaj masło i wymieszaj, aż się roztopi i całość się połączy. Zachowaj przy tym ostrożność, bo reakcja gorącego cukru w połączeniu z chłodniejszym masłem może być dość gwałtowna.

Do masy cukrowo-maślanej wlej powoli kremówkę i wymieszaj. Uważaj przy tym, bo reakcja znów będzie wybuchowa i całość może wykipieć.

Na koniec wmieszaj sól (lub wanilię, jeśli wolisz).

Gotuj całość przez 2 – 3 minuty na małym ogniu, po czym przelej do pojemniczka i pozostaw do wystudzenia. Sos będzie gęstniał w miarę stygnięcia.

Przestudzony sos przechowuj szczelnie zamknięty z lodówce do dwóch tygodni. Przed użyciem najlepiej go ogrzać, bo będzie zbyt gęsty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation